Corsica’s specialiteiten – eten en drinken
“Die ragfijne geur van tijm en amandelen, vijgen en kastanjes…. en dat vleugje dennen, die lichte suggestie van bijvoet, dat vleugje rozemarijn en lavendel…. ah, mijn vrienden, deze geur! …dat is Corsica!” Zo voelde Wiezewallekristallix zich toen hij na zijn gevangenschap in Gallië met Asterix en Obelix naar Corsica terugkeerde en zich in een Corsicaanse kaas sneed. De specialiteiten van Corsica zijn bijzonder smakelijk.
De Corsicaanse keuken is inderdaad zeer smakelijk, kruidig en nuchter. Aan de kust zijn vis en zeevruchtenspecialiteiten troef, terwijl in het binnenland varkensvlees (ook wild zwijn!), lamsvlees en geitenvlees worden geserveerd. Forel wordt geserveerd uit de rivieren.
Het is niet gemakkelijk om de echte Corsicaanse keuken te vinden. Veel restaurants gaan in het seizoen open en wat u op de verschillende menu’s vindt, is altijd ongeveer hetzelfde. Tot de klassiekers behoren cannelloni au brocciu, een groentesoep (soupe corse) en wildzwijnentaartjes. Vegetariërs hebben het moeilijk op Corsica. Groentegerechten worden zelden aangeboden. Koken doe je altijd met olijfolie. Rozemarijn, tijm, mirte en venkel zijn de belangrijkste kruiden die worden gebruikt.
De kans om echt Corsicaans te eten is het grootst buiten het seizoen. Kleine restaurants in afgelegen dorpen die slechts één menu aanbieden, zijn ideaal.
Menu’s
Zoals in Frankrijk gebruikelijk is, worden ook op Corsica menu’s geserveerd. Deze bestaan uit 3 – 5 cursussen. Een of twee voorgerechten (entrée) worden gevolgd door het hoofdgerecht (plat) en vervolgens een dessert of kaas, soms beide. De uitgebreide maaltijd wordt afgerond met een kleine warme koffie (café) en misschien een eau de vie de myrtle, die soms van het huis is.
Op Corsica hoort, net als in Italië en Frankrijk, een mandje wit brood (baguette) op tafel. Een karaf water wordt ook op verzoek geserveerd.
Een eenvoudig menu kost tussen 12 en 30 euro; afhankelijk van de locatie en de kwaliteit van het restaurant kan het aanzienlijk duurder zijn. Af en toe is een kleine kruik wijn inbegrepen. Als u geen menu wilt eten, kunt u à la carte bestellen. Deze porties zijn altijd groter dan die op het menu.
Kindermenu – Menu enfant
Voor kinderen heeft bijna elk restaurant een kindermenu (Menu-Enfant). Dit kost tussen de 8 en 12 euro. Het bestaat meestal uit een hoofdgerecht, een dessert en een zoete drank. Kipnuggets, gehakt steak, spaghetti, vissticks of een kleine pizza worden aangeboden.
Maaltijden
Op Corsica gaat niemand ’s avonds voor 19.00 uur uit eten. Het is absoluut geen probleem om om 10 uur ’s avonds aan te komen. Tijdens de lunch, aan de andere kant, is het een ander verhaal. Je moet niet komen eten na 2 uur ’s middags. Veel restaurants sluiten in de namiddag en willen dus niet wachten tot de laatste gasten vroeg in de avond vertrekken. In toeristische gebieden, adverteren veel restaurants met “service non stop”. Dan krijg je altijd iets warms.
Eten in groepen
Als u met een groep dineert, moet u zeker een tafel reserveren.
Op Corsica is het absoluut ongebruikelijk om de rekening apart te betalen. Deze deugd kan je erg impopulair maken in het drukke hoogseizoen. Als je samen eet, betaal je samen. Je kunt het later regelen.
Tip
Fooien geven is absoluut gebruikelijk en wordt verwacht. Maar niemand geeft de 10% waar alle reisgidsen het over hebben, waarschijnlijk zelfs de auteurs zelf niet… Het gebruikelijke bedrag is 1 à 2 euro per persoon. De fooi wordt bij het verlaten van het restaurant discreet op tafel achtergelaten en nooit in de handen van het personeel geduwd!
Dienst
Tijdens het hoogseizoen bereikt het personeel af en toe hun limiet. Bovendien bestaat het bedienend personeel vaak uit studenten. Het zou fijn zijn als mensen begrip konden opbrengen en een oogje dichtknijpen als ze een restaurant bezoeken. Het seizoen is zwaar, dat heb ik zelf meegemaakt op Corsica toen ik werkte in het restaurant Le Langoustier in Centuri!
Reservering aanbevolen
In het hoogseizoen is het een voordeel als u een tafel reserveert in het restaurant. Vooral bij de Italianen heb ik in mijn tijd als ober in Centuri gemerkt dat zij ’s middags graag door het dorp slenteren, op hun gemak de menu’s van alle restaurants bestuderen en vergelijken, persoonlijk komen reserveren en dan ’s avonds heel laat komen opdagen voor het diner.