Skip to content

Corsicaanse recepten voor desserts

Fiadone

  • 500 g brocciu of ricotta (b.v. Galbani)
  • 6 Eieren
  • 300 g suiker
  • 1 citroen
  • wat olijfolie

 

Kraak de eieren, doe ze in een grote kom en klop ze op. Voeg de brocciu of ricotta en de suiker toe. Rasp de schil van de citroen in het mengsel. Klop alles zachtjes met een mixer tot je een fijn mengsel hebt.

 

Vet een cakevorm in met olijfolie en giet het mengsel erin. Bak op 180 °C tot de cake geelbruin is (ongeveer 45 min). Serveer de cake gekoeld!

 

Nog een tip: over de taart kan een saus van Corsicaanse honing en mirte likeur worden gegoten.

Corsicaanse kastanjetaart met chocolade

  • 350 g kastanjemeel
  • 1 snuifje zout
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 150 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 dl melk
  • 1 dl olijfolie
  • 100 g gemalen hazelnoten
  • 20 g boter

 

 

Verwarm de oven voor op 160°C. Doe de bloem, het zout, het bakpoeder en de suiker in een kom en meng goed. Kraak de eieren, klop ze los en voeg ze samen met de melk en de olijfolie toe. Roer het beslag goed door tot het een egaal mengsel vormt. Voeg de hazelnoten toe en blijf roeren.

 

Vet een bakvorm in met boter en giet het mengsel erin. Bak ongeveer 30 minuten.

 

Tip: Meng crème de marron (te koop in blikken in de supermarkt) met mirte likeur en giet de saus over de taartstukjes.

Flan à la chataigne

  • 100 g kastanjemeel
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • 0,75 l melk
  • 1 vanillestokje

 

Klop het kastanjemeel door de melk. Voeg de suiker en het in de lengte doorgesneden vanillestokje toe. Breng het onder voortdurend roeren aan de kook. Zet het vuur laag en laat nog 10 minuten sudderen, onder voortdurend roeren. Breek de eieren, klop ze op en voeg ze toe. Laat nog 30-40 minuten koken. Verwijder het vanillestokje. Verdeel het mengsel over kleine kommetjes en zet in de koelkast.

Corsicaanse parfaits

Corsicaanse kastanje honing parfait

  • 2 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten)
  • 6 eetlepels suiker
  • 30 g kastanjehoning (of een andere Corsicaanse honing)
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • 3 dl volle room
  • Wat zout

 

Doe de eierdooiers, 5 eetlepels suiker, de honing en 1 eetlepel sinaasappelsap in een kom en meng goed tot het mengsel bleek is. Klop de slagroom stijf. Roer de helft ervan met een garde door het mengsel. Vouw voorzichtig de rest erdoor met de deegschraper. Klop de eiwitten met twee snufjes zout stijf. Voeg 1 eetlepel suiker toe en blijf kloppen. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig in porties onder het mengsel met de deegkrabber. Verdeel onmiddellijk in vormpjes en zet 2 uur in de diepvries.

 

Corsicaanse Myrtle Parfait

  • 2 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten)
  • 8 eetlepels suiker
  • 8 el witte mirte likeur (gemaakt van mirtebloemen, niet van mirtebessen!)
  • 3 dl volle room
  • Wat zout

 

Doe de eierdooiers, 4 eetlepels suiker en 6 eetlepels mirte likeur in een kom en klop goed met een garde tot het mengsel bleek is. Klop de slagroom stijf en roer de ene helft met een garde door het mengsel. Vouw voorzichtig de tweede helft erdoor met de deegkrabber. Klop de eiwitten met twee snufjes zout stijf. Voeg 1 eetlepel suiker toe en blijf kloppen. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig in porties onder het mengsel met de deegkrabber. Verdeel onmiddellijk in vormpjes en zet 2 uur in de diepvries.

 

Corsicaanse kastanje parfait

  • 3 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten)
  • 75 g suiker
  • 2 dl room
  • 250g Marroni puree

 

Meng de eidooiers en de suiker goed. Meng de kastanjepuree en de slagroom. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel. Plaats in de vriezer gedurende 2 uur. Tip: Haal de parfait er 5 – 10 minuten voor het serveren uit, zodat hij niet te hard is.

 

Combinatie van de drie Corsicaanse parfaits

De drie hierboven genoemde parfaits kunnen ook worden gecombineerd om een parfaitcake te maken. Maak daarvoor eerst de mirteparfait en doe die in een vorm waarin de parfait niet meer dan een derde van de ruimte inneemt. Zet de vorm 2 uur in de vriezer. Maak dan de honingparfait en giet die ook in de vorm. Na nog eens 2 uur kunt u de kastanjeparfait maken en in de vorm gieten.

 

De mirte parfait smelt het eerst door de alcohol, dus die moet boven op de parfait taart!

Back To Top