Skip to content

Corsicaanse recepten voor voorgerechten

Corsicaanse kastanjesoep

Soupe à la chataigne (Corsicaanse kastanjesoep) – Variatie 1

  • 500 g kastanjes (het makkelijkst is met diepvrieskastanjes)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 150 g selderij
  • 3 laurierblaadjes
  • Olijfolie
  • Zout en peper (eventueel runderbouillon)

 

Doe de gepelde kastanjes in een hoge pan en bedek met water. Kook de kastanjes en maal ze daarna met een staafmixer tot een homogene massa.

 

Snijd de ui, knoflookteentjes, prei en selderij fijn en fruit ze in olijfolie in een koekenpan. Voeg alles toe aan de soep. Voeg de laurierblaadjes toe en breng op smaak met zout en peper.

 

Soupe à la chataigne (Corsicaanse kastanjesoep) – Variatie 2

  • 2 rode uien
  • 3 – 4 takjes rozemarijn
  • wat olijfolie
  • 500 g kastanjes (het makkelijkst is met diepvrieskastanjes)
  • 1 l bouillon of fond
  • 3 dl rode wijn (z.B. Patrimonio)
  • Zout en peper.
  • 30 g boter
  • 2 dl room

 

Snipper de uien en fruit ze aan met een beetje olijfolie. Voeg de rozemarijnnaaldjes en de kastanjes toe en sauteer. Blus af met de rode wijn en laat het vocht een beetje inkoken. Voeg de bouillon toe en laat verder sudderen op matige sterkte. Na ongeveer 30 minuten pureert u de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Zeef de soep door een zeef en giet hem terug in de pan. Voeg de boter toe.

Soupe Paysanne – Corsicaanse boerensoep

  • een pot gedroogde witte of rode bonen (de dag tevoren in water weken)
  • 4 vastkokende aardappelen
  • 1 kleine groene kool/groente
  • 400 g koolstengel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 3 el tomatenpuree
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Gedroogde kruiden van de Macchia
  • eventueel gerookt spek in blokjes

 

Schil de aardappelen, snijd de kool en de koolsteel, de ui en de knoflookteentjes in fijne reepjes/stukjes. Doe alles in een hoge pan en sauteer het met een beetje olijfolie. Blus af met water tot alles bedekt is.

 

Voeg de bonen toe, pel de tomaat, snijd hem in stukjes en voeg ook toe. Breng op smaak met zout, peper en de kruiden van de maquis en laat 60-90 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Voeg de pasta toe en laat nog 10-20 minuten koken.

 

Een lepel in de soep moet blijven staan.

 

Variatie: Wanneer u de groenten bakt, kunt u ook een paar plakjes Corsicaanse worst toevoegen. De soep smaakt ook heerlijk met gerookt spek!

Omelet…

…au brocciu

  • 8 eieren
  • 200 g Brocciu (of ricotta)
  • verse pepermuntblaadjes (als u daarvan houdt…)
  • Olijfolie
  • Zout en peper.

 

Klop de eieren los in een kom en klop. Voeg de brocciu in kleine stukjes toe. Breng op smaak met zout en peper.

 

Verhit de olijfolie in een pan en voeg het mengsel toe.

 

…au figatellu

  • 1 Figatellu (gerookte, gezouten en gepeperde leverworst)
  • 6 eieren
  • Olijfolie

 

Snijd de figatellu in kleine stukjes en bak ze lichtjes in een pan met een beetje olijfolie. Klop de eieren los in een kom en giet ze over de figatellustukjes. Zout en peper zijn niet nodig, omdat de figatellu al erg pittig is.

 

…au brebis ou au chèvre

  • 8 eieren
  • 200 g Corsicaanse schapen- of geitenkaas
  • Olijfolie
  • Zout en peper

 

zelfde procedure als voor omlette au brocciu

Back To Top