skip to Main Content

Drankjes

Op Corsica wordt al meer dan 2500 jaar wijn verbouwd. De Grieken brachten de wijnstok in die tijd naar het eiland. Tegenwoordig wordt in acht wijnbouwgebieden hoofdzakelijk wijn geproduceerd van de Niellucciu-, Sciaccarellu- en Vermentinu-druiven.

 

Corsicaans bier geniet grote populariteit. Het wordt gebrouwen van kastanjes, macchia kruiden of met mirte.

 

Er is ook een grote keuze aan sterke drank.

Corsicaanse wijn

De Grieken brachten de wijnstok ongeveer 2500 jaar geleden naar Corsica. In de vroege Middeleeuwen genoot de Corsicaanse wijn grote populariteit. Zelfs de pausen zouden het hebben bevolen.

 

In de jaren zestig raakte de Corsicaanse wijn in diskrediet omdat de Franse Algerijnen (Pieds Noirs) die zich aan de oostkust hadden gevestigd, op grote oppervlakten wijn van inferieure kwaliteit produceerden. Bovendien waren er in de jaren zeventig verschillende wijnvervalsingsschandalen.

 

Met grote inspanningen zijn de Corsicaanse wijnbouwers erin geslaagd de reputatie van hun wijnen te verbeteren. Vandaag de dag heeft Corsica een grote verscheidenheid aan uitstekende wijnen, die in acht gebieden worden verbouwd.

 

Typische Corsicaanse druiven voor rode wijnen en rosés zijn Niellucciu, verwant aan de Sangiovese van Toscane, en Sciaccarellu. De witte wijn wordt voornamelijk gemaakt van de Vermentinu druif.

 

Muscat is een zoete dessertwijn die vaak wordt gedronken bij een stukje kastanjetaart of bij canistrelli.

 

Er zijn 7200 ha wijngaarden op Corsica, die jaarlijks 350.000 hl wijn opleveren. Iets minder dan 100.000 hl hiervan is van AOC-kwaliteit. De rest zijn land- en tafelwijnen (Vins de Pays en Vins de table).

 

» Meer over de wijn uit Corsica

Corsicaanse wijn

Corsicaans bier

De kunst van het bierbrouwen heeft op Corsica een korte geschiedenis, want pas in 1995 begon men met de productie van het eerste Corsicaanse bier, Pietra. Dit donkere bier is gebrouwen met kastanjes.  De Pietra-familie werd enkele jaren later vervolledigd met een witbier met macchia-kruiden (Colomba) en een blond bier (Serena).

 

 

De laatste jaren zijn er verschillende kleine brouwerijen ontstaan waarvan het bier in de supermarkten op Corsica te koop is.

 

Als je een vers getapte Pietra wilt in een café, bestel je een Pietra préssion.

 

Corsicaans bier is aanzienlijk duurder dan importproducten van het vasteland, maar door het te kopen steunt u de plaatselijke industrie en stelt u de werkgelegenheid veilig.

Corsicaanse likeuren en sterke dranken

Pastis is een populaire drank als aperitief. In het zuiden van Frankrijk en ook op Corsica is het bijna de nationale drank en wordt het in de bars vóór de middag besteld. Deze schnaps met het onmiskenbare anijsaroma wordt met water verdund en krijgt dan een melkachtige kleur. Corsicaanse producten worden Casanis en Damiani genoemd, terwijl de bekende 51 en Ricard uit Marseille komen.

 

Muskaatwijn is een zoete witte wijn die vooral vrouwen graag drinken voor de maaltijd. Het wordt voornamelijk op de Cap Corse en in het Patrimonio geproduceerd en gaat ook heel goed samen met koffie en gebak!

 

Een andere specialiteit is de Cap Corse, die kan worden vergeleken met de bekende Martini. Het smaakt zoet en wrang en wordt geserveerd met een ijsblokje. Naast rood is hij nu ook verkrijgbaar in rosé en wit. De bekendste producenten zijn Mattei en Damiani.

 

Er is ook een ruime keuze aan digestieven, de likeur voor na het eten. De bekendste is ongetwijfeld de Corsicaanse grappa, die op het eiland Eau de Vie (levenswater) wordt genoemd. Het is puur verkrijgbaar of in een grote verscheidenheid van smaken zoals mirte, kastanje, vijg en nog veel meer. Er zijn twee soorten mirte-eau de vie. De rode is gemaakt van de bessen, de witte van de bloesems.

 

Vrouwen drinken meestal een likeur na de maaltijd, vooral mirte likeur. Maar er is een breed scala aan likeuren, waaronder kastanjelikeur, cédratlikeur en mirabelle pruimenlikeur.

Corsicaanse whisky

Corsica heeft twee whisky’s:

  • P&M, volledig Corsicaans. Een complementaire vereniging van de Brasserie Pietra en de distilleerderij Mavela, meer info: Domaine Mavela.
  • Altore Whisky, Schotse oorsprong gerijpt in Corsica

 

Een lezer schrijft: “Geen van beide kan een kaars ophouden voor de grote Schotse whisky’s in termen van verscheidenheid van geuren, smaken en leeftijd. Maar dat hoeft niet, want Corsicaanse whisky heeft een heel eigen gezicht!

 

Dit zijn mijn persoonlijke ervaringen met de P&M. Het is een pure malt whisky zonder leeftijdsaanduiding (d.w.z. minstens 3 jaar). Hij is gerijpt in witte en nootmuskaat wijnvaten van Corsicaanse wijnboeren. De vriendelijke eigenaar van een goed gesorteerde winkel toonde ons de pas uitgebrachte Single Malt Whisky 7 years. Het belangrijkste verschil is de extra 4 jaar vatrijping en de daarmee gepaard gaande geavanceerde afronding van de smaak. Beide zijn een interessante geur- en smaakervaring voor vrienden van whisky.

 

Over de Altore Whisky, hier is het citaat van www.whisky.de: “Gedistilleerd in Schotland, werd het naar Corsica gebracht in eiken vaten om te rijpen onder het unieke klimaat. Deze speciale rijping in vaten die vroeger gevuld werden met wijn uit de wijnstreek “Muscat du Cap Corse” geeft de 8 jaar oude Pure Malt Whisky zijn unieke variëteit aan smaken. Twee varianten in de aanbieding: Altore Pure Malt zonder leeftijdsaanduiding (d.w.z. min. 3 jaar) Altore Moresca Reserve 8 jaar”.

Corsicaans mineraalwater

Corsica heeft verschillende mineraalwaters die over het hele eiland worden verkocht. Uit Castagniccia komt het Orezza water. In de Balagne borrelt de Zilia op uit de Monte Grosso en in het zuiden de natriumarme St-Georges.

 

Alle hieronder opgesomde mineraalwaters zijn op Corsica in de supermarkten verkrijgbaar. Ze worden per stuk verkocht in verschillende flesformaten, maar ook in sixpacks van 6×1,5 l.

 

Steun tijdens uw vakantie op Corsica het plaatselijke mineraalwater, dat een veel kortere reisweg heeft dan het water van het vasteland!

 

St-Georges

Het St-Georges-water ontspringt op een hoogte van 1162 m aan de voet van de Monte Serra-Cimaggia tussen Ajaccio en Propriano. Het wordt uitsluitend verkocht zonder koolzuur. De edele flessen zijn ontworpen door Philippe Starck. Bovendien boeit St-Georges ook met geestige advertenties op grote reclameborden langs de nationale wegen. Het water is nitraatvrij en mijn absolute favoriet!

 

Orezza

Orezza uit Castagniccia is waarschijnlijk het bekendste mineraalwater van het eiland en werd al door de Romeinen gewaardeerd. Het water borrelt al koolzuurhoudend uit de grond en is ook nog eens enorm rijk aan ijzer. Halverwege de jaren negentig werd de bron gesloten. De productie was te onrendabel. De activiteiten werden echter in 2000 hervat. Sindsdien kan de fabriek ook bezocht worden. Er is ook een winkel waar u diverse Orezza artikelen kunt kopen, van T-shirts tot parasols en de bekende Orezza bril.

 

Zilia

Het mineraalwater van Zilia ontspringt niet ver van de gelijknamige gemeente aan de voet van de Monte Grosso in Balagne. In het begin werd alleen plat water verkocht, maar nu is het ook koolzuurhoudend verkrijgbaar.

Back To Top