Nagerechten / Afters
Het dessert rondt een Corsicaans menu af. Je hebt meestal de keuze tussen kaas en een zoet dessert. Na afloop is er een café en – voor wie dat wil – een eau de vie.
Kaas
Corsicaanse kaas wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk. Afhankelijk van hoe het wordt bewaard, kan het een zeer sterk aroma ontwikkelen. Schapenkaas (Fromage du Brebis) is milder dan geitenkaas (Fromage du Chèvre) en smaakt beter in de smaak van de Midden-Europeaan. Er ligt vaak een stukje van beide op een kaasplankje. Je proeft het verschil meteen! De korst wordt niet gegeten en wordt royaal weggesneden. Een portie kaas wordt meestal geserveerd met vijgenjam.
Brocciu à l’eau de vie
Brocciu, de Corsicaanse verse kaas gemaakt van schapen- en/of geitenmelk, speelt een belangrijke rol in de Corsicaanse keuken. Het kan zelfs als dessert worden gegeten, samen met een goede eau de vie (Corsicaanse grappa) en suiker. Helaas is het nu nog maar zelden op de menu’s van het eiland te vinden.
Zoete desserts
Corsicaanse specialiteiten…
Een klassieker onder de Corsicaanse nagerechten is de fiadone, een taart van brocciu (roomkaas), eieren en citroenaroma. Het wordt gekoeld geserveerd.
Flan à la Châtaigne is een kastanjepudding. Kastanjemeel wordt echter ook gebruikt om kastanjekoek (Gâteau à la Châtaigne) te bakken.
Canistrelli zijn droge koekjes die in een grote verscheidenheid van smaken worden gemaakt. Je krijgt ze zelden als dessert, maar af en toe bij een kop koffie. Ze zijn er in naturel, witte wijn, kastanje, amandel, chocolade of anijs. Trouwens, ze zijn gemakkelijk thuis te maken.
…en oude vertrouwde dingen
Naast deze Corsicaanse specialiteiten zijn ook ijscoupes, fruittaarten, tiramisu, panna cotta, île flottante (op vanillesaus drijvende witte eiersneeuw) of chocoladetaart verkrijgbaar. U kunt het beste meteen om het dessert du jour (dessert van de dag) vragen. Dit is meestal erg vers en zelfgemaakt.