Skip to content

Voorgerechten

Vaak zijn de voorgerechten, wanneer ze à la carte worden besteld, d.w.z. niet als onderdeel van het menu, enorm en kan bijna niemand daarna nog een hoofdgerecht aan, laat staan een dessert.

 

Net als bij ons worden salades aangeboden, maar deze zijn meestal rijkelijk gegarneerd met spek, kaas, toastjes en meer en zijn daarom relatief duur. Bij de lunch zijn ze vaak voldoende als hoofdgerecht.

 

Soepen zijn ook populair, bijvoorbeeld Corsicaanse groentesoep of vissoep. Liefhebbers van vlees komen ook aan hun trekken. Naast het bord met Corsicaanse worst zijn er ook verschillende terrines.

Charcuterie Corse

Een goede charcuterie bestaat uit de volgende dingen:

  • Lonzu (Gerookte varkenshaas)
  • Coppa (Varkensvlees uit de nek)
  • Saucisson (een soort salami) Corsicaans: Salsiccia
  • Jambon (Rauwe ham) Corsicaans: Prisuttu/Prizuttu
  • zelden wat paté de tête (koppastei – erg lekker, als je maar niet aan de inhoud denkt…)

 

Af en toe staat er ook een gegrilde figatellu op het menu. Deze varkensleverworst is sterk gekruid en smaakt nog intenser wanneer hij gegrild wordt.

Charcuterie Corse beschriftetCharcuterie Corse

Terrines

Eerst en vooral is er de terrine du sanglier (everzwijnterrine). Maar je kunt ook terrine de figatellu (figatellu-terrine) krijgen. De mereltaart die in verschillende reisgidsen wordt vermeld, heb ik de afgelopen jaren op geen enkele menukaart aangetroffen.

Corsicaanse soep

Corsicaanse soep (ook soupe paysanne of soupe Corse) is op bijna elk Corsicaans menu te vinden. Het bestaat uit witte bonen, aardappelen, koolstengels, kool, tomaten en soms een beetje spek.

Beignets

Beignets zijn in olie gebakken deegballetjes, meestal gevuld met brocciu (beignets au brocciu) of groenten. Beignets de Courgettes (met courgettebloemen!) zijn ook zeer aan te bevelen.

Salades

De Salade du Chèvre Chaud wordt geserveerd met tomaten, reepjes geroosterd spek (lardons) en kleine toastjes belegd met geitenkaas. Helaas is het maar zelden Corsicaanse geitenkaas, maar een supermarktproduct. Tussen haakjes, dit is geen Corsicaanse specialiteit. De salade wordt in deze vorm in heel Frankrijk aangeboden!

 

De Salade Paysanne is gegarneerd met stukjes kaas en wat reepjes Lonzu.

 

Salade Niçoise is natuurlijk ook geen Corsicaanse specialiteit, maar het wordt in bijna elk restaurant aangeboden. Het bevat tonijn, bonen en ei.

 

Daarnaast zijn er verschillende eigen creaties, afhankelijk van het restaurant.

 

De salades op Corsica zijn duur (13 – 20 euro), maar ze zijn ook zeer rijk en u kunt ze gemakkelijk voor twee personen bestellen.

Vissoep

Tijdens mijn seizoensarbeid als ober in het restaurant Le Langoustier in Centuri, merkte ik dat Duitstalige gasten vaak geen idee hadden hoe ze vissoep moesten eten. Dit komt omdat er verschillende ingrediënten in worden gebruikt en ik dus vaak moest uitleggen in welke volgorde ze werden gebruikt. Daarom wil ik dit hier reproduceren, in de hoop dat in de toekomst andere reizigers de moed zullen hebben een vissoep te bestellen.

 

De volgende dingen zullen worden geserveerd:

  • De vissoep in een kom
  • een oranjegele saus genaamd rouille, een hete saus op basis van mayonaise
  • een teentje knoflook
  • Geraspte kaas
  • geroosterde stukjes brood

En zo gaat het:

  • Rasp eerst het gepelde teentje knoflook op enkele stukjes geroosterd brood en leg ze in de soepkom.
  • Doe dan een beetje rouille op elk stuk.
  • Giet dan de vissoep erover.
  • Strooi tot slot wat geraspte kaas over de soep.

Bon appétit!

Omeletten

Roereieren zijn er in verschillende smaken, of het nu met kruiden, brocciu (een soort ricotta), figatellu (varkensleverworst) of munt is.

Back To Top