Skip to content

Col Perdu

Moeilijkheidsgraad
Duur opstijgen 02:30
Duur afdaling 02:00
Opstijging 764 m
Afdaling 764 m
Hoogste punt 2183 m
uitgebreide wandeling
eenvoudige wandeling
middelzware wandeling
uitdagende wandeling

De Col Perdu – ook Bocca Tumasginesca – is de doorgang van de Asco-vallei naar de Niolo. Hier wandelt u over de beroemde GR20 en kijkt u neer in de Cirque de Solitude, het moeilijkste deel van het beroemde langeafstandspad.

Benadering

Vanaf Ponte-Leccia neemt u de T30 richting Calvi en na 2 km slaat u linksaf de D47 op richting Ascotal. Even later gaat deze over in de D147 en volgt u deze door de Asco-kloof en het dorp Asco tot aan het skigebied Haute-Asco, waar u de auto parkeert. Hier kunt u stoppen en overnachten in Hotel Le Chalet en Snack L’Altore.

Beschrijving van de wandeling naar Col Perdu

Volg de skipiste naast snackbar L’Altore. Aan het eind van dit brede pad draait het pad naar links en is nu permanent gemarkeerd in wit en rood, want u bevindt zich op de beroemde GR20. Het pad klimt gestaag. Gedeeltelijk pijnbomen zorgen voor schaduw. Na ongeveer 50 minuten passeer je de boomgrens. Het panoramische uitzicht op de markante bergtoppen boven de tweeduizend meter is adembenemend. Ga verder langs het wit-rood gemarkeerde pad, dat nu steeds meer bedekt is met grind. Na in totaal 1 ½ u wordt het pad duidelijk steiler en steiler en, na nog een heuvel (hier zijn de resten van de Altore hut), daalt het even af naar het piepkleine Lac d’Altore (ca. 10 m in doorsnee).

 

Het laatste deel van de beklimming omvat meer klimmen over rotsen en u bereikt de top van de pas na ongeveer 45 minuten vanaf Lac d’Altore. Een houten bord op een rotswand vertelt u dat u op de Bocca Tumasginesca bent – 2183m. Aan de andere kant daalt het pad steil af in de Cirque de Solitude. Van daaruit komen wandelaars ons tegemoet, blij dat ze het moeilijkste stuk van de GR20 met succes hebben afgelegd.

 

De weg terug naar de auto is dezelfde. De afdaling moet niet worden onderschat vanwege het klauteren in het begin en vervolgens vanwege de steenslag (gevaar voor uitglijden).

 

Tekst en foto’s door Claudia Lendi

Back To Top