skip to Main Content

I Muvrini

I Muvrini (de kleine moeflons) is de bekendste groep op Corsica. Het werd in 1975 opgericht door de broers Jean-François (Ghjuvan-Francescu, geboren in 1955) en Alain (Alanu, geboren in 1958) Bernardini. Hun vader, een timmerman in Tagliu Isulacciu, was al een begenadigd zanger. In het begin waren de concerten van de groep verboden op Corsica. Van Franse zijde werd gezegd dat hun teksten racistisch waren. Ondanks alle verboden zongen ze toch en met groot succes. De Muvrini zijn erin geslaagd traditionele Corsicaanse liederen te versmelten met moderne instrumenten en ritmes. De muziek, en ook de teksten van de liedjes, zijn in de loop der jaren opener geworden. Zij zingen niet meer alleen over hun vaderland (A tè Corsica, Terra, Anu lasciatu), maar ook over wereldthema’s (Un ti ne scurda, Ci teneremu caru, Quantu omu pò). Het laatste album, Portu in Core, werd uitgebracht in 2019.

Sinds de Alma-tournee maakt ook een Duitser deel uit van de band: pianist Achim Meier, die jarenlang op tournee was met de Zwitserse zanger Stephan Eicher.

Elke zomer in augustus zijn de Muvrini op tournee in Corsica (Giru). De concerten vinden buiten plaats. Talloze posters op bomen en huismuren wijzen daarop. Vanwege de sfeer zijn de concerten vooral aan te bevelen wat weg van de grote toeristische centra. In de wintermaanden geven de Muvrini concerten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, maar ook in de VS, Canada en Japan.

Discografie van I Muvrini

  • Ti ringrazianu (1979)
  • Anu da vulta (1980)
  • E campà di qui (1981)
  • Lacrime (1984)
  • 85 (1985)
  • A l’encre rouge (1986)
  • Pè l’amore di té (1988)
  • Quorum (1989)
  • In core (1990)
  • A voce rivolta (1991)
  • Noi (1993)
  • Au Zénith (1994)
  • Curaghju (1995)
  • A Bercy (1996)
  • Leia (1998)
  • A strada (2000)
  • Umani (2002)
  • Alma (2005)
  • I Muvrini et les 500 Choristes (2007)
  • Gioia (2010)
  • Live Olympia (2011)
  • Imaginà (2012)
  • Invicta (2017)
  • Luciole (2017)
  • Portu in Core (2019)

 

Persoonlijk vind ik de albums uit de jaren 90 het mooist. Mijn favoriet is Au Zénith.

Alle Bilder von I Muvrini auf dieser Seite stammen von Claudia Lendi.

Back To Top