Skip to content

Corsicaanse wijn

Er zijn 8 wijnbouwgebieden op Corsica. De bekendste onder hen is Patrimonio.

Wijngebieden van Corsica

AOC Corse – Coteaux du Cap Corse

Cap Corse is vooral bekend om zijn zoete muskaatwijnen (Muscat du Cap Corse), die ook worden geproduceerd in het Patrimonio-gebied en aan de oostkust. Maar ook de witte wijnen en rosés zijn uitstekend en passen uitstekend bij vis of kreeft.

 

Elk jaar in het eerste weekend van juli vindt in Luri het Corsicaanse Wijnfeest plaats. Bijna alle wijnboeren van het eiland zijn aanwezig om hun wijnen te proeven.

 

Wijngaarden van de regio Cap Corse

AOC Patrimonio

Patrimonio is het bekendste wijnbouwgebied van het eiland en was ook het eerste dat in 1968 het predicaat AOC kreeg. De wijngaarden strekken zich uit van de hele Conca D’Oru tot aan de opvallende kalkstenen kliffen, in de Désert des Agriates en zelfs tot aan de kust van Cap Corse. Hier wordt jaarlijks 10.000 hl wijn geproduceerd op 388 ha.

 

Wijngaarden van de regio Patrimonio

Corsicaanse wijn

AOC Corse – Calvi

In de regio Calvi wordt jaarlijks 1350 hl wijn geproduceerd op een oppervlakte van 53 ha. Dit komt overeen met een opbrengst van slechts ongeveer 25 hl per hectare, waarmee dit gebied ver onder de maximumopbrengst van 45 hl/ha blijft.

 

Wijngaarden van de regio Calvi

AOC Ajaccio

Het productiegebied van Ajaccio (Appellation Ajaccio Controllé) is het koninkrijk van de Sciaccarellu-druif. In 1984 kreeg het gebied het AOC-predikaat. Op een oppervlakte van 220 ha wordt jaarlijks ongeveer 7000 hl wijn geproduceerd. De hoogste wijngaard van het eiland, Clos d’Alzeto, bevindt zich ook hier.

 

Wijngaarden van de regio Ajaccio

AOC Corse – Sartène

Op een oppervlakte van 152 ha wordt jaarlijks ongeveer 4500 hl wijn geproduceerd. Vooral de rode wijnen zijn hier aan te bevelen.

 

Wijngaarden van de regio Sartène

AOC Corse – Figari

Het wijngebied van Figari heeft de eer het zuidelijkste van Frankrijk te zijn. En dit is ook de plaats waar naar verluidt de eerste wijnstokken van het eiland werden geplant. Als gevolg van talrijke invallen in de vroege Middeleeuwen door de Saracenen werd de streek verlaten. Pas zo’n 150 jaar geleden is de wijnbouw weer op gang gekomen. Vandaag wordt op 110 ha jaarlijks 3300 hl wijn geproduceerd.

 

Wijngaarden van de regio Figari

AOC Corse – Porto-Vecchio

In dit kleine wijngebied wordt op 120 ha wijn verbouwd. In de jaren zeventig was het nog 12 keer zoveel!

 

Wijngaarden van de regio Porto-Vecchio

AOC Corse

Aan de tot 12 kilometer brede oostkust wordt al sinds de oudheid wijn verbouwd. In de jaren zestig vestigden de Algerijnse Fransen zich hier, die de wijnstokken op grote schaal cultiveerden. De kwaliteit was navenant laag. Ook nu nog hebben de wijnen van de oostkust een slechte reputatie. Maar dit is niet langer het geval. Hoewel in de Vins de Pays nog steeds een bovengemiddelde hoeveelheid wijn wordt geproduceerd, hechten de wijnbouwers hier ook veel belang aan kwaliteit en er zijn dan ook al talrijke AOC-wijnen. De bekendste wijn van de oostkust is ongetwijfeld Président, die uit de streek Aléria komt.

 

Wijngaarden van de regio Oostkust

Biologische Corsicaanse wijn

Steeds meer wijnbouwers op Corsica schakelen over op biologische wijn.

Back To Top